beats by dre cheap

Courage civil

Gradjanska (civilna) hrabrost podrazumijeva javni istup pojedinca, samostalno ili u grupi / udruzenju, u korist vlastite ili opce ideje, principa, vrijednosti, bez obzira na posljedice.

Moze li definicija biti sveobuhvatnija?

Moje osobno misljenje je da gradjanska hrabrost podrazumijeva moguce negativne posljedice, te suprotstavljanje necemu sto ima relativno jacu poziciju.

Spomenuli ste u komentarima Rosu Parks: http://buckfushday.blogger.ba/arhiva/2005/11/02#97375

Da, to je ta sitna zena sto je odbila pomjeriti se nazad u "crnacki" dio gradskog autobusa. Ovaj primjer je paradigma GH.

Sto represivniji uvjeti, to jace svjetlo gradjanske hrabrosti. No, lakse je definirati svjetlost u potpunom mraku, recimo totalitarnom rezimu, ratu i slicnim ekstremnim uvjetima, u kojima je, dokazano, plemenitost ljudskog bica najizrazenija.

Premjestimo se u malo manje ekstremne uvjete: Ugodnost, komoditet, sigurnost, toplina, fotelja, TV sa 130 kanala, auto na leasing, kreditna kartica, stan ili kuca na otplatu, siguran posao... Ideal srednje klase*. Kad se takav covjek nadje na stanici podzemne zeljeznice, gdje upravo grupica (nikad nece jedan) celavaca napada jednog tamije puti, najcesce (kako svjedoce porazna istrazivanja u vise zemalja zapadne Europe) okrene glavu. Nijemci tu pojavu zovu Wegschaumentalität (prevedeno: mentalitet odvracanja pogleda). Ta se pojava ne manifestira samo u slucaju fizicke agresije (rasizam je jedan od primjera, skoro nitko, na primjer, nece reagirati ako npr. lopov napadne djevojku te joj u kojih desetak sekundi borbe pokusava oteti mobitel), vec i u slucaju covjeka koji se onesvijesti, izgubljene starice, bullyinga djece...

Cini se kako je lakse rizikovati zivot nego udobnost. Kod nas u BiH su uvjeti izmedju ekstremnih i europskih. Postoje prava i slobode. Postoji i represija. Jedino sto fali je udobnost (ironija). Ljudi u BiH su zabavljeni prezivljavanjem i strahom jednih od drugih. Pozivam da gradjanska hrabrost u BiH bude tema u komentarima. Primjeri, utisci, redefiniranja, prijedlozi, kritike, zelje, cestitke, pozdravi... Samo ne reklame, pliz!

Ugodno,

Superjunak

___________________
*O srednjoj klasi vise u nekom od buducih postova

 

Razvoj Civilnog Drustva u BiH
http://rcdbih.blogger.ba
05/02/2007 13:05