101

 
Rijetko kad sam imao priliku slusati zagrebacki radio 101. A cuo sam, jos prije rata, price kako se radi o kultnom radiju, o istinskom novinarstvu i promicanju  slobode govora i misljenja. Ipak, vrlo vaznim smatram dogadjaj odigran prije deset godina u Zagrebu. Bas zbog slobode novinarstva, diktator Tudjman i njegova hunta su imali namjeru ugasiti radio 101 tako stoim ne bi produzili koncesiju za emitiranje. A onda se dogodila jedna od najvecih manifestacija civilnog / gradjanskog drustva na ovim prostorima od rata naovamo:
 
Jubilej građanskog bunta u Zagrebu, 10 godina od skupa za Stojedinicu na Trgu
Jelačićev trg u Zagrebu 21. studenoga 1996., suprotno želji i bez dozvole prvoga hrvatskoga predsjednika, dr. Franje Tuđmana, policijski su šefovi po cijenu otkaza dopustili da Radio 101, čija je koncesija dodijeljena Ninoslavu Paviću, zajedno sa svojim slušateljima i domaćim glazbenicima podigne glas protiv te odluke. Bilo je to prvi put da su građani odlučili stati na put odluci donešenoj u samom državnom vrhu. Zaposlenici radija doslovno su živjeli u svojim radnim prostorijama, oporbeni političari i mnogi ugledni građani dolazili su im dati podršku i iako konačna odluka još nije bila na vidiku, većini je bilo jasno da će glas naroda prvi put pobijediti želje pojedinaca. Radio 101 orginizira tim povodom koncert na kojem će nastupiti Let 3, Psihomodo Pop, Hladno pivo, Šajeta, Vještice, Goran Bare, Blackout Project, Alen Marin i Elektrobuda, Gustafi, te Davorin Bogović. Prijenos koncerta moći ćete pratiti na Radiju 101. monitor.hr
 
——————————-
 
Cujem sada, zale se mnogi kako se stojedinica izgubila u elitizmu, kao navodno nece svirati Gibonnija (previse "narodan") ali ce bez problema pustiti njegovu stvar Tempera u izvedbi Cubisma. Well, what are you gonna do….
 
P.S. Ovo su originalne stranice od prije deset godina:
 
 
 
Superjunak

4 komentara

  1. Egipatski bloger priveden zbog kritiziranja vlade
    Objavljeno prije 40 minuta

    POLICIJA u Kairu zadržala je u pritvoru blogera čiji su postovi kritizirali egipatsku vladu. Rami Siyam, koji vodi blog pod imenom Ayyoub, priveden je zajedno sa svoja tri prijatelja, dok su kasno u noći napuštali Siyamovu kuću.

    BBC prenosi kako nisu dani nikakvi razlozi za Siyamovo zadržavanje u pritvoru, dok su trojica njegovih prijatelja pušteni na slobodu nakon ispitivanja.

    Udruge za ljudska prava optužuju egipatsku vladu za narušavanje slobode govora zbog privođenja nekolicine blogera u poslijednje vrijeme.

    Magdi Abdelhadi, BBC-jev analitičar za arapska pitanja, rekao je kako je blogiranje u Egiptu usko vezano uz politički aktivizam jer je riječ o kulturi gdje su demokratske slobode pomalo ograničene.

    U proteklih nekoliko tjedana blogeri su iznijeli priču oko seksualnog zlostavljanja žene noću u predgrađu Kaira pred očima policije koja nije intervenirala.

    Amnesty International je izjavio kako se čini da je Siyam u pritvoru zbog izražavanja kritičkog mišljenja o islamu i religijskim autoritetima u egipatskom al-Azharu.

    http://www.index.hr/clanak.aspx?id=332846

Komentariši